8 Mart 2014 Cumartesi

227 Yolcuya Sahip Malezya Uçağı Denize Çakıldı

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan 227 yolcu ve 12 mürettebatla Pekin'e giden Malezya Havayolları uçağı kayboldu. Malezya ve Vietnam arasında radarlardan kaybolan arama çalışmaları sürüyor.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek üzere havalanan MH370 sefer sayılı Malezya Havayolları’na ait Boeing B777-200 tipi uçak dün TSİ 20. 40’ta kayboldu. TSİ 00:30’da Pekin’e inmesi gereken ancak kalkıştan yaklaşık iki saat sonra Vietnam hava kontrol sahasında deniz üzerindeyken radarlardan kaybolan ve kule ile arasındaki irtibat kesilen uçağın Tho Chu adası yakınlarında denize çakıldığı sanılıyor.

2 çocuk yolcu vardı


Uçakta 2’si çocuk olmak üzere 227 yolcu ile 12 mürettebatın bulunduğu açıklandı. 14 ayrı ülke vatandaşını taşıyan uçakta Türk vatandaşı bulunmazken, yolcuların büyük çoğunluğunu Çin vatandaşları oluşturuyordu. Yolcuların 152’sinin Çinli, 38’inin Malezyalı, altısının Endonezyalı ve sekizinin Avustralyalı olduğu açıklandı.

Pilotlar olumsuz sinyal yollamadı


Uçağın kaybolduğu sırada 10.700 metre yükseklikte seyrettiği ve pilotların herhangi bir olumsuzluk sinyali göndermediği vurgulandı. Uçağın 11 yıl 10 aydır serviste olduğu ve 53 yaşındaki kaptan pilotun da 18365 saatlik uçuş tecrübesi bulunduğu belirtildi. Malezya Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin, uçağın enkazıyla ilgili bilgileri bulunmadığını açıkladı.

Doğrulanmamış bilgilere karşı yolcu yakınlarını uyaran Hüseyin, “Uçağın yerini belirlemek için elimizden geleni yapıyoruz. İnsanların mümkün olduğunca şeffaf davrandığımızı, elimizden geldiğince çabuk bilgi verdiğimizi anlamasını umuyoruz ama önce bilgileri doğrulamamız gerekiyor” dedi.
Malezya Havayolları yönetimi de, kayıp yakınlarına yardımcı olmaya odaklandıklarını ve ailelerin yüzde 80’ine ulaştıklarını belirtti.

Çin, Vietnam, Malezya, Singapur ve Filipinler’e ait uçak ve gemilerin katıldığı arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Bir uçak, iki helikopter ve dört deniz aracının Güney Çin Denizi kıyılarında uçağı aradığı belirtildi. Vietnam arama çalışmalarına bir gözlem uçağı Filipinler de devriye teknesiyle katkıda bulunacağını açıkladı.

Boeing firması da kazayla ilgili incelemelere destek amacıyla uzmanlardan oluşan bir ekip oluşturdu. Firmanın sitesi üzerinden yapılan açıklamada “Uçaktaki yolcuların ailelerinin ve yakınlarının acısını derinden paylaşıyoruz” denildi.

Yolcu yakınlarına psikolojik destek


Pekin’deki Uluslararası Havaalanı’nda ise endişeli bekleyiş sürüyor. Yolcu yakınları acil durum ekibinin görev yaptığı özel bir bölgeye alındı. Yolcu yakınlarına havaalanı yakınlarındaki bir otelde psikolojik destek sağlandığı da kaydedildi.
Malezya’nın ulusal havayolu olan Malezya Havayolları dünya çapında 80 noktaya günde 37 bin yolcu taşıyor.

Şirket mali sorunlar yaşıyordu


Toplam 88 uçaklık filoya sahip Malezya Havayolları, geçen yıl yapılan Dünya Seyahat Ödülleri oylamasında Asya’nın önde gelen havayolu seçilmişti. Buna karşın son dört çeyrek üst üste zarar açıklayan şirketin son dönemde mali sorunlar yaşadığı biliniyor.
Asya’da son derece hızlı büyüme kaydeden havayolu taşımacılığına ilişkin güvenlik endişeleri uzun süreden bu yana gündemde bulunuyor. Hızla büyüyen havayollarının yapısal sorunları ve insan kaynakları sıkıntıları endişeye yol açıyor.Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağı en son 1995’te iç hat seferi sırasında düşmüş ve kazada 34 kişi hayatını kaybetmişti. Havayolu şirketinin  sicili o yıldan bu yana temizdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder